Så lagar du en balanserad trerätters

En middag med förrätt, huvudrätt och efterrätt är en fin måltidsklassiker som skapar en trevlig inramning för lite längre middagssittningar. Det är ingen slump att de flesta restaurangmenyer bygger på dessa tre kategorier och att man ofta beställer en av varje när man unnar sig det lilla extra. Förrätten, huvudrätten och efterrätten fyller lite olika funktioner. En poäng med förrätten är att vi snabbt vill kunna få något att äta medan vi väntar på den mer komplicerade huvudrätten som tar längre tid att göra. Att avsluta med något sött när vi redan ätit oss mätta skänker en speciell tillfredsställelse samtidigt som vi fått njuta av en stor del av smakspektrumet. Hur gör man för att själv laga en trerätters middag där rätterna matchar och kompletterar varandra på ett bra sätt och skapar en perfekt helhet? I det här inlägget går vi igenom några saker som det är viktigt att tänka på när man lagar den här typen av klassisk middag.

Vilken rätt satsar du hårdast på?

En bra grundregel är att planera middagen utifrån den mest framträdande ingrediens man använder. Ofta är det det kött eller fisk som serveras under huvudrätten men det kan givetvis även vara något vegetariskt. Om ditt huvudnummer istället är ostron, löjrom eller något annat som bereds i små kvantiteter och som därför passar till förrätt är det klokt dra ut lite på den delen av måltiden och sedan servera en huvudrätt som ännu står i ugnen när gästerna anländer för förrätten. Om din efterrätt är väldigt mäktig, kanske en fruktpaj med grädde och glass eller en ostbricka med kex, är det en bra idé att servera lite mindre portioner under huvudrätten än om din efterrätt bara består av kaffe och, låt oss säga, en fin chokladbit. Timing är en de viktigaste nycklarna till en välbalanserad trerätters middag. Du vill kunna förbereda så mycket som möjligt så att ingen behöver gå ut och laga huvudrätten efter det att förrätten är uppäten. Om du vill laga en modern måltid kan du hämta tips från restaurangernas trender men även klassiska matlagningskonst är en trevlig inspirationskälla.

Ett tema som går igen

Många väljer att låta alla rätter vara inspirerade av ett särskilt tema som medelhavsmat, indisk kulinarisk tradition eller svensk husmanskost. Det gör så att gästerna får något sammanhängande att prata om och tänka på. Ett tema kan även vara en smak eller ingrediens man låter vara genomgående. Serverar du konjak till kaffet kan du till exempel ha en skvätt i såsen till huvudrätten. Gör du en fiskgryta kan ha du ett vin av samma typ som det ni dricker i själva grytan. Ingår pesto i huvudrätten kan du ha rostade pinjenötter som tillbehör till din efterrätt. En annan bra sak att tänka på är vad man planerar att göra före och efter sin trerätters middag. Ska man iväg på till exempel bowling efter middagen eller om man istället äter efter det att man varit ute på en aktivitet så påverkar det givetvis hur tung mat det är klokt att servera och om man kan dricka alkohol till maten.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia