Viktigt med god hygien i köket

Ingen vill laga mat i ett smutsigt kök, och det är sällan man blir hungrig om man ser att köket inte är riktigt rent och trivsamt. Just när det gäller kök och matlagning är det väldigt viktigt att man ser till så hygienen håller sig på en hög nivå. Då är risken mindre att någon blir sjuk av maten eller bakterier i den.

Hur håller man en bra hygienisk standard i köket?

Det finns flera sätt att upprätthålla en bra hygienisk standard i köket. Hos Livsmedelsverket kan du läsa flera tips som både är till hjälp i hemmaköket och i storkök. Du bör till exempel se till att diska noga, att torka bort spill med en gång och desinficera gärna ytorna med jämna mellanrum.

Vissa matvaror är värre än andra

Vissa matvaror tenderar att ha en del bakterier i sig och därför bör man vara extra noga vid hantering och tillagning av dem. Bakterierna dör vid upphettning så man behöver inte vara orolig när maten väl är tillagad, men om bakterierna sprids till sallad, frukt eller liknande som äts kallt och rått kan man bli sjuk. Kyckling är en råvara man verkligen bör se till att hantera hygieniskt. Ha gärna en separat skärbräda till fågel och diska allt som kommer i kontakt med den råa fågeln noggrant i hett vatten.

Hygienisk förvaring av mat

Mat som inte äts upp och råvaror som ska sparas bör också förvaras på ett hygieniskt sätt. Plasta gärna in den eller lägg den i en form med lock. Kyl varma rester så snabbt som möjligt och ställ dem kallt eller frys dem till dess att de ska ätas. Se också till att rester inte står för länge. Tillagad mat som hålls kall bör ätas inom två till tre dagar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia