Gör den godaste hamburgaren

Hamburgare betraktas av många som den perfekta maträtten. Det är kött, bröd, lite grönsaker och en god dressing. Du får hela kostcirkeln i en och samma tugga. Dessutom är hamburgare ganska lätta att laga. Om du vill göra den perfekta hamburgaren är dock utmaningen lite större. Det är verkligen skillnad på trötta halvfabrikat och burgare som är tillagad efter konstens alla regler. Det är bra att hamburgare kan vara alltifrån hygglig snabbmat till en riktig gourmetmåltid. Här ska vi ge några tips på hur du på egen hand lagar hamburgare av världsklass.

Tänk på tillbehören

Macdonalds lanserar sin nya Nutella-burgare och det är en variant som ser ut att kunna gå hem ordentligt. En av hemligheterna med riktigt bra hamburgare är att få till en kombination av flera olika smaker och texturer. Pröva att rosta hamburgerbrödet just innan servering för en frasig upplevelse. Pickles är ett syrligt tillskott som passar bra med med en stark ost och en skiva bacon eller en bit knaperstekt fläsk. Dressingen kan gärna vara av det lite starkare slaget men den ska inte vara så het att tungan domnar och du börjar att svettas efter en tugga. Som omväxling kan du experimentera med en dressing med sötma, kanske genom honung eller en fruktsirap.

Kött med fett och textur

Ju mer nymalet köttet i färsen är, destå bättre är det. Enbart nötfärs kan bli lite för magert även om det har en bra smak. Blanda därför gärna nötfärs och fläskfärs. Om du dessutom blandar i ett par grövre bitar med knaprig fettkant får du en hamburgare med intressant textur som inte liknar dina vanliga standardburgare. Att grilla hamburgare över kol ger en fin smak men med hjälp tillbehör som ”liquid smoke” kan du uppnå nästan samma effekt med en stekpanna. Gör ett hål på toppen av burgaren, så blir den platt snarare än rund när du steker den. Toppingen brukar trilla av allt för runda hamburgare.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia