Laga mat med vårens primörer

Tillsammans med de svenska jordgubbarna till sommaren är sannolikt vårens primörer något av det mest efterlängtade man kan hitta i en svensk grönsaksdisk. Det handlar om mängder av rotfrukter som plötsligt är mogna i jorden och redo att skördas, och som ger många kockar (både professionella och amatörer) starka vårkänslor. Primörerna är nämligen de första grönsakerna och rotfrukterna som går att skörda på året. I april börjar de första primörerna att komma, och det handlar då om bland annat nässlor, ramslök, purjolök och pepparrot. Lite senare i maj kan man också få njuta av nyskördad sparris, nyplockade rädisor och rabarber som just växt klart.vegetable-740446_960_720

Många uppskattar det som primörerna symboliserar – att våren har kommit och att sommaren närmar sig – liksom det faktum att de kan äta svenska, nyskördade grönsaker. En annan stor fördel med primörer är dock att de inte behöver tillagas på något särskilt sätt för att förhöja en maträtt – det räcker att sätta tänderna i en krispig rädisa eller morot för att förstå vad som menas. Många håller snarare med om att primörer bara ska tillagas som hastigast om de alls ska tillagas – de ska bara i någon kort minut koka i en gryta eller ligga i stekpannan innan det är dags att ta upp dem. Annars finns risken att smaknyanserna i de färska grönsakerna kokas bort, att de förlorar färgen och att många av de vitaminer som grönsakerna innehåller försvinner. Vill man istället förhöja rotfrukternas smaker ska man efter den korta tillagningen tillsätta en klick smör och lite flingsalt, så har man skapat det perfekta tillbehöret till varje måltid om våren. Om du vill ha mer inspiration och recept på rätter du kan laga med vårens primörer ska du gå in på Matklubben.net, där du hittar tusentals recept att inspireras av.

Det enda som kan slå färska primörer som man köper i butik är sannolikt sådana som man har odlat själv. För att kunna skörda till exempel rädisor och sallad tidigt på våren måste man dock använda sig av särskilda tekniker när man odlar. En sådan teknik är att odla grönsakerna i varmbänk. Det innebär att man sår fröna i en låda, gärna tillsammans med gödsel, och sedan lägger en glasskiva ovanpå bänken. Solens strålar gör sedan att det blir varmt och skönt inne i lådan. Då kan fröna växa till sig på bara ett par veckor, och sedan vara redo att skördas och ätas.

För morötter och potatis krävs en lite annorlunda teknik: då ska man istället sätta grödorna i små bäddar av jord som är upphöjda över marken. På så sätt kommer växterna undan från kylan i marken.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia