Laga mustiga grytor till hösten

 

Nu när hösten är här är det dags att gå in i en ny period när det gäller matlagningen. Det är slut med grillandet och den lätta fräscha sommarmaten. Istället är det dags att satsa på maträtter som passar den här årstiden bättre. Hösten är ju associerad med mörker och mys, tända ljus, brasor och filtar. Och finns det några maträtter som passar bättre in i det temat än grytor. Härliga, smakrika och mustiga grytor. Det finns inget bättre sätt att njuta av hösten!

 

Klassiker eller en egen komposition

Beef goulash with mushrooms and vegetables (seen from above)

Det fina med grytor är att det inte finns något rätt och fel. Man kan välja att laga någon av de många klassikerna, till exempel en härlig Boeuf bourguignon. Men det går även lika bra att sätt ihop sina egna smakkombinationer. En gryta är till exempel en perfekt maträtt att laga på de rester som man har i kyl och skafferi, det går att slänga ner det mesta. Huvudsaken med grytor är att de får stå och puttra på svag värme under en lång tid, gärna under flera timmar och med fördel en hel dag. . Har man en ugnssäker gryta kan man även ställa in hela rasket i ugnen och låta den sköta sig själv. Det är den långa tillagningstiden som gör att grytorna får så mycket smak och att det kött som eventuellt finns i blir så mört att det i stort sett faller i bitar

 

Glöm inte vinet

Grytor går som redan sagt att variera i det oändliga. Det finns dock en ingrediens som är gemensam för i stort sett alla grytor och det är vinet. För att få till en riktigt god och mustig gryta så är vinet oftast den allra viktigaste delen. Tyvärr tror många att det går att hälla vilket vin som helst i grytan när det kommer till matlagning. Det är lätt att börja snåla när det kommer till ett vin som inte skall drickas utan bara användas i maten, vilket innebär att det hettas upp och därmed förlorar sin alkoholhalt. Men det är faktiskt lika viktigt att vinet är gott när du lagar mat med det, precis som när du häller det i glaset.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia