Alla är vi mästerkockar

Ofta hör man att folk klagar på att de inte kan laga mat. Kanske har de någon gång misslyckats med en rätt, eller kanske klarade de sig dåligt på hushållskunskapen i skolan. Gemensamt för alla dessa är ändå ofta att de inte vågat pröva igen efter sitt första misslyckande. Det är själva roten till det onda.

Matlagning är en konst, det är sant, men inte en särskilt svår konst. Visst är det en helt annan sak att äta en lyxig måltid på en restaurang än en enkel omelett där hemma, men så ska det också vara. Det kräver övning och erfarenhet för att lyckas få svårare rätter att bli perfekta, men inte heller det är omöjligt för en nybörjare. Det finns otaliga kokböcker med hundratals recept, och därtill hela internets hav av recept och matlagningsinstruktionsvideor. Och ett recept är i grund och botten inget annat än en noggrann förklaring till hur man ska göra för att få exakt samma rätt som den författande kocken tänkt sig.

Då man börjar med matlagning kan det löna sig att välja något enkelt och hålla sig till receptet. Bara man ser till att man har alla de rätta ingredienserna och följer instruktionerna till punkt och pricka borde inget kunna gå fel. Visst kan det kännas lockande att improvisera, speciellt om man råkar sakna någon ingrediens, men det finns tid för det då man väl fått grepp om det grundläggande receptet. För någon som inte vuxit upp i ett hem där köket är öppet för alla, och där även barnen välkomnas i matagningen, kan det första steget kännas stort, men bara man tar det första kommer följande enkelt.

En annan sak som kan gynna de färdiga microrätterna och snabbmatsrestaurangsbemanningen i stockholm och på andra ställen är ren lättja. Man sparar mycket tid då man helt enkelt köper något färdigt som man kan äta framför TV:n eller datorn. Men har man verkligen så bråttom då? Att laga mat åt flera personer kan vara en ren fröjd, då man verkligen får satsa på att få recepten rätt och att bara ägna sig åt att laga god mat i en eller två timmar. I dagens stressiga värld är detta en välunnad paus från jobb och press. Då man lagar åt sig själv kan man tänka på hur mycket billigare, hälsosammare och (förhoppningsvis) godare det blir på det viset. Om man lagar stora mängder kan man sedan slappa resten av veckan utan dåligt samvete då det finns mat kvar i kylskåpet eller frysen.

När man är mer van kan man börja experimentera med egna recept och ta sig friheter. Men vare sig det rör sig om en enkel lunch eller en helgmiddag är det ändå alltid viktigt att komma ihåg en av matlagningens grundregler: det ska vara roligt att laga mat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia