Matlagning i förkylningstider

I januari och februari när orken är som lägst, mörkret varat länge och det är slaskigt och halt ute, brukar dessutom influensa-, förkylnings- och magsjukesäsongen ha sin höjdpunkt. Ekonomin är för många inte heller den bästa efter jul- och nyårsfestligheter. Orken, möjligheten och lusten att laga lyxig mat är kanske inte så jättestor just under denna period. Här kommer några tips på mat och dryck i förkylningstider som kan hålla humöret och hälsan uppe.

Soppor och grytor


När man är förkyld och täppt i näsan och kanske dessutom har ont i halsen, kan det vara skönt att laga till något varmt och lätt att äta som soppor eller grytor. Denna typ av mat lagar nästan sig själv. Hacka favoritgrönsakerna och lite lök, gärna vitlök som sägs hålla bacillerna borta. Fräs en kort stund och låt koka med buljong och kryddor. Mixa allt till en slät konsistens och blanda gärna i en skvätt grädde på slutet. Ät som den är eller med en bit bröd till. Grytor är också enkla att laga och långkok blir riktigt goda. Med hjälp av lite Otrivin blir det lättare att andas genom näsan och tugga de möra grytbitarna, oavsett om man baserar grytan på kött eller vegetariska ingredienser. Är man ordentligt täppt kan det passa att hacka i en het chilifrukt i grytan. Starka smaker går igenom även till täppta smaklökar och kan få näsan att rinna lite extra, vilket kan var skönt när man är täppt. Starka kryddor i form av pepparfrukter som chili sägs hjälpa till att hålla infektioner borta och är dessutom ofta vackra att se på med sina klara röda, gula eller gröna färger.

Juicer och smoothies

Har man ingen större aptit brukar juicer och smoothies var ett lätt sätt att få i sig vitaminer och mineraler. I en juicepress eller mixer kan man blanda det man gillar. Bananer, citrusfrukter, hallon, granatäpplen, spenat och gärna en gnutta ingefära för att toppa immunförsvaret. Att C-vitamin håller förkylningen borta är kanske mest en myt, men glada färger, goda smaker och vitaminer ger om inte annat en välbehövlig energikick och kanske en liten placeboeffekt.

Piffa till färdigmaten


Om man knappt orkar laga någonting får man var snäll mot sig själv och tillåta sig en del färdigmat. Det behöver inte bli så dyrt om man köper t.ex. ärtsoppa på burk, färdig potatisgratäng på påse eller frysta fiskgratänger. En klassisk Soldatens ärtsoppa blir toppen med lite färsk eller torkad timjan, en klick senap om man gillar det, och varmt bröd till. En potatisgratäng kan blandas med grönsaker, purjolök och kanske lite extra ost eller bacon för en enkel comfort food- rätt. Färdiga frysta fiskgratänger finns i en mängd smaker och kan enkelt piffas upp med lite kokta ärtor eller haricots verts till och varför inte några färska skalade räkor eller kräftstjärtar till?

Är man tröttare och sjukare än så, är alla medel tillåtna. Att beställa hämtmat och burra ned sig under en filt i soffan framför en härlig film eller serie är ibland det bästa man kan göra för att tillfriskna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia