Laga mat med säsongens råvaror

 

För de som gillar matlagning kommer det inte som någon överraskning när man börjar tala om grönsaker som med sin mångsidighet är en verklig tillgång i matlagningen. Grönsaker är helt enkelt ovärderliga i köket. Först ock främst för att det finns så många olika sorter, vilket gör att det definitivt finns någon typ av grönsak för alla smaker. Grönsakernas användningsområden blir dessutom bara fler och fler allt eftersom vårt sätt att laga mat utvecklas och förändras. Detta har blivit speciellt tydligt i dagens samhälle där allt fler människor äter någon typ av specialkost. Det kan handla om att man är vegetarian eller äter enligt LCHF och där med ofta ersätter kött respektive kolhydrater med grönsaker i olika former. Till exempel är det många som använder en speciell maskin för att förvandla en zucchini till en nyttigare form av spagetti eller låter riven, kokt blomkål ersätta vanligt vitt ris.

 

Vegetables and fruits.

Använd rätt grönsaker vid rätt tillfälle

Oavsett om du använder grönsaker för att ersätta något annat eller för att man helt enkelt tycker att det är gott så finns det en sak som alla grönsaksätare borde tänka på, nämligen vilka grönsaker som kan ätas och när. Alla växter har nämligen inte samma växtsäsong och mognar därför vid olika tidpunkter under året. De grönsaker som får växa i sin egen takt, och inte stressas till mognad av odlarna genom tillförsel av stora mängder gödsel och onormal ljustillgång, kommer alltid att vara överlägsna de som utsätts för onaturlig behandling. Vanligtvis så smakar de inte bara bättre men innehåller även mycket mer näring samtidigt som de även är skonsammare mot vår miljö.

 

Vilka grönsaker – och när?

Så när skall man då äta vilka grönsaker? Det är inte alltid helt lätt att veta. I det moderna samhället så finns nästan alla världens frukter och grönsaker tillgängliga året om. Men läser du på lär du dig snart hur du skall tänka under de olika årstiderna. När det gäller svenska grönsaker bör du till exempel köpa blomkål, broccoli, lök och potatis på hösten och isbergssallad, sparris, rödbetor, vitkål och purjolök mellan april och juni.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia