Laga mat med frukt


Frukt är väldigt populärt som mellanmål, som fruktsallad eller som en del av en fin dessert. Dock är det alltför sällan man får i sig frukt via maten, och även om det kan kännas ovant kan det faktiskt bli riktigt gott att använda en eller flera frukter. Vissa frukter lämpar sig givetvis bättre för matlagning än andra, och tillför en god sötma till maten. Det finns många matkulturer som använder sig mer av frukt i matlagningen än vi traditionellt sett gör i Sverige. Nedan kommer lite förslag på frukter som är extra goda som ingredienser i maträtter, och som förhoppningsvis kan inspirera och få fler att våga prova sig fram med olika frukter.

Olika frukter till olika sorters rätter

En del frukter och bär passar till all världens maträtter, och ett gott exempel på detta är banan. Bananer passar utmärkt i asiatiska grytor med curry, där du med fördel kan låta dem sjuda ett tag för att få bananbitarna att bli något mjukare. I grytor passar även äpple, ananas och russin utmärkt då det tillför en sötma men inte tar över för mycket i maträtten. Det kanske låter konstigt att blanda in frukter i en tacorätt, men både banan och äpple passar faktiskt bra till den annars kryddiga maträtten. Att ha banan på pizzan hör inte längre till ovanligheterna, och här är även ananas en riktig vattendelare. Man ska inte heller utesluta frukten från sallader, då päron passar utmärkt till en sallad med valnötter medan vindruvor, granatäpple eller jordgubbar tillför lyx och sommarkänsla åt en vanlig sallad. En frukt som verkligen sticker ut är jackfrukt, där man kan göra pulled jackfruit som utgör ett vegetariskt alternativ till pulled pork.

Hälsofördelar med frukt


I allmänhet innehåller frukt mycket vatten, vitaminer, näringsämnen och fibrer. Tillsammans med grönsaker kan intaget av frukt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och även vissa cancerformer. Frukter och bär kan även ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa vid olika hälsoproblem eller smärtor i kroppen. Det kan därför vara värt att äta mer frukt för hälsans skull, varav en del frukter är mer förespråkade än andra. Har man artros i knä kan det dock vara nödvändigt med professionell hjälp, och här kan man få hjälp med en anpassad sjukgymnastik via mobiltelefonen. Vad gäller magen, kan frukt ha olika inverkan beroende på vilka besvär man upplever, men vid glutenintolerans brukar det vanligen rekommenderas.

Om man inte redan använder frukt när man lagar mat, ger förhoppningsvis ovan nämnda tips tillräckligt med inspiration för att komma igång. Det finns garanterat fler frukter som är väl värda ett försök i maten, så det är bara att sätta igång och experimentera med flera olika nyttiga och goda frukter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia