Friterade maträtter

Vällagad, friterad mat kan vara bland det godaste som finns. Att få till en bra frityrsmet är inte alls särskilt svårt och i detta inlägg kommer du att få tips som gör att du inte kan misslyckas. Den stora frågan är vilken typ av mat du ska fritera? Du behöver faktiskt inte välja utan genom att fritera diverse godsaker skapar du en måltid som tillfredsställer allas smaklökar. Servera en hel måltid av friterade rätter och ackompanjera måltiden med diverse tillbehör. För att sätta pricken över i:et kan du även fritera efterrätten. Allra enklast är att förbereda de råvaror som ska friteras genom att skära dem i passande storlek och sedan hetta upp oljan.

En perfekt frityrsmet

Det är festligt med hemmagjorda langos, en maträtt som är vanligt förekommande på festivaler och som nu blivit populär på middagsborden runt om i landet. Rätten är enkel att tillaga och faller de flesta i smaken. Om du istället vill fritera kyckling eller räkor gör du det enklast med en frityrsmet gjord på äggvita och bakpulver eller maizena. För att få en riktigt frasig frityrdeg, i stil med den som används på asiatiska restauranger, mixar du både maizena och bakpulver. En annan ingrediens som kan tillföra god smak på smeten är en ljus lager som mixas med mjöl. Använd en fritös eller hetta upp matoljan i en tjockbottnad kastrull med hög kant. Temperaturen på oljan ska hålla cirka 160 grader, lite beroende på vad som ska friteras. Mat som är fuktig på ytan, exempelvis räkor eller fisk, behöver en högre temperatur eftersom fukten annars kan tränga igenom paneringen.

Tänk på det här när du friterar

Det allra viktigaste att tänka på när du friterar är att inte lämna oljan och fritösen obevakad. Det tar bara en sekund för olja att fatta eld och om du då inte är i köket kan det innebära att en större eldsvåda bryter ut. Skulle det hända så kan du mycket väl få byta ut hela ditt innertak då elden i värsta fall kryper upp längs med väggar och tak. här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga om olyckan varit framme. Det spelar ingen roll om du använder en fritös eller en vanlig kastrull med lock, båda metoderna är säkra om du bara ser till att hålla ögonen på spisen. Njut av att laga mat men var försiktig med den heta oljan så att den inte orsakar skada på hud eller hem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia