Kroppkakor

Åsikten om kroppkakor delar vårt land i två läger, antingen älskar man det eller så hatar man det. Bland de som älskar det är man ofta passionerad i sina åsikter. Hur mycket deg det ska vara, kokt eller råriven potatis, hur mycket fyllning, ska man försteka fläsket eller inte. De flesta hävdar att tillagningen ska ske exakt så som mormor gjorde det. Metoderna skiljer sig inte bara från mormor till mormor, utan också i olika delar av landet, från blekingekroppkakan i söder till pitepalten i norr. På senare tid har vi ändå sett modernare varianter dyka upp i restaurangerna. Framför allt varierar man fyllningen och gör den nyttigare och grönare.

Kroppkakor förr och nu

Det finns väl inte en matälskare som inte har en åsikt för eller emot kroppkakor. Vi är också många som har recept på denna läckerhet som har gått i arv från tidigare generationer och var och en som har ett sådant recept är övertygade om att ”så här ska riktiga kroppkakor smaka”. Den traditionella kroppkakan innehåller förutom potatis och mer eller mindre mjöl, kryddpeppar, tärnat fläsk och lök. Men det har börjat komma nya alternativ till den gamla kända maträtten och man kan få serverat varianter där man bytt ut stekfläsket mot till exempel vildsvinskött, sjöfågel eller svamp som vegetariskt alternativ.

Kroppkakor i olika delar av landet

Mest kända är nog småländska och öländska kroppkakor. Öländska kroppkakor görs på en blandning av råriven och kokt potatis medan de småländska innehåller mer kokt potatis. Men det finns även mindre lokala varianter. I Blekinge är kroppkakorna mycket gråare eftersom de nästan bara innehåller råriven potatis och endast lite mjöl. Gotländska kroppkakor görs nästan enbart på kokt potatis och blir därför helt vita. I Norrland finns ju pitepalt som delvis liknar kroppkakor och i Jämtland och Ångermanland kallas maträtten kams. Gemensamt för nästan alla recept på kroppkakor är att de innehåller kryddpeppar för att få sin karaktäristiska smak. Även tillbehören varierar något, även om det vanligaste är skirat smör och lingonsylt. På Gotland kan man t.ex. serveras kroppkakor med viltsås.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia